به طورکلی، سرعت خوردگی عبارت است از نسبت کاهش وزن به زمان در یک سطح مشخص که فرمول آن به صورت زیر تعریف می شود:
R=(K*W)/(D*A*T)
که در آن
:R سرعت خوردگی
:Kعددی ثابت
:W مقدار وزن کاهش یافته
:D دانسیته
:A سطح
:T زمان
زمان: به جز موارد خاص، عمدتاً تأثیر زمان بر خوردگی به صورت خطی است. به عنوان مثال در اندازه گیری با شرایط یکسان، با دو برابر شدن زمان، نرخ خوردگی دو برابر می شود.
غلظت: در اندازه گیری های مربوط به خوردگی در حضور یک بازدارنده، بحث غلظت از دو جنبه حائز اهمیت است، غلظت های مختلف از بازدازنده و عامل اصلی خوردگی در کنار هم شرایط پیچیده ایی را ایفا می کنند. علاوه بر این گاهی برخی عوامل شیمیایی دیگر هم وارد می شوند. شرایط مذکور در دماهای مختلف مجدداً پیچیده تر می شود. در بهترین حالت باید در حین اندازه گیری، از تغییر غلظت عوامل تا حد ممکن جلوگیری شود که شرایط در وضعیت یکسان و ثابتی باقی بماند.
دما: اثر دما بر سرعت یک واکنش طبق معادله آرنیوس مشخص شده است؛ از نگاه دیگر بر اساس معادله انرژی آزاد گیبس یک واکنش می تواند پایین تر از یک دمای خاص اصلاً انجام نشود و بالاتر از آن دما آغاز شود و توسعه یابد.
توضیحات زیر مثال ساده ایی برای درک و تحلیل این پارامترهاست که بسیاری آن را تجربه کرده اند و اسناد آن نیز به راحتی قابل استخراج است.
فرض کنیم یک مخزن آهنی، اسید سولفوریک با غلظت % 98 را می تواند به مدت 5سال (معادل 1825روز) در خود نگهداری کند؛ اگر غلظت اسید سولفوریک به % 85 برسد مخزن در کمتر از یک سال دچار خوردگی می شود و اگر غلظت به % 50 کاهش یابد مخزن در کمتر از یک هفته خوردگی پیدا کرده و آسیب می بیند. در نتیجه با نصف شدن غلظت اسید، نرخ خوردگی بیش از 250 برابر افزایش یافته است.
در آزمایش دیگری مشاهده می شود یک کوپن آهنی از آلیاژ A516 در یک محلول % 50 اسید سولفوریک، در دمای ℃ 20 حداقل 10 روز و در دمای ℃ 40 حدوداً یک روز و در دمای ℃ 80 در مدت زمان 2/5ساعت کاملاً خورده می شود. در نتیجه با دوبرابر کردن دما سرعت خوردگی کوپن 10 برابر می شود.
نتیجه گیری: در آزمایش اندازه گیری خوردگی ضدیخ، لازم است شرایط دما، غلظت و زمان کاملاً ثابت و پایدار بماند. قطع برق موجب کاهش دما و قطع آب موجب تغییر غلظت (به واسطه گرم شدن کندانسور و خروج آب از آن) ترکیبات داخل ضد یخ شده و نتیجه آزمون را تحت تأثیر قرار می دهد.